به محفظه ای دربسته گفته می شود که از تعدادی لوله و صفحات متصل به هم تشکیل شده است و آب درون آن با استفاده از گرمای ناشی از احتراق به بخار تبدیل شده و در دما و فشار مشخص مورد استفاده قرار می گیرد.
داخل دیگ بخار از دو قسمت ظرف آتش و ظرف آب تشکیل شده است .بخش گرمایی آن به مجموع کلیه سطوح در طرف آتش دیگ اطلاق میشود. تمام بخشهای داخلی و تحت فشار از آلیاژهای آهنی ساخته میشوند. اکثر این بویلرها از نوع فولادی هستند.
شل یا بدنه اصلی
کوره یا محفظه احتراق
صفحات عقب و جلو
لوله های پاس2
لوله های پاس3
پایه یا شاسی
درب اصلی یا درب جلویی
درب پشت یا دودکش
منهون یا دریچه آدم رو
هندهول یا دریچه بازدید
نردبان
لوازم جانبی نصب شده برروی دیگ
پمپ و متعلقات
تابلو برق
اتصالات خروجی از دیگ
· اصولاً هر دستگاه دیگ بخار مشخصات فنی مختص به خود را دارد که بسته به نوع تولید کننده این مشخصات متغیر می باشد هر چند قسمت هایی از این مشخصات فنی به صورت عمومی در بین تمامی دستگاه ها یکسان می باشد .
· به طور کلی استاندارد تعریف شده جهت ساخت بطور کاملاً یکسانی باید از سوی تولید کنندگان رعایت شود، این معیار ها شامل مواد اولیه اعم از ورق و لوله ، الکترود مصرفی ، نوع اتصال قطعات به یکدیگر و اصول تست عایقبندی و کاور دستگاه می باشد.
· اتصال قطعات به یکدیگر به وسیله جوشکاری که خود می تواند از نوع جوشکاری زیر پودری و یا جوشکاری با قوس الکتریکی باشد، صورت گیرد .
· الکترود های مصرفی معمولا از نوع 7018 و6010 جهت نفوذ هر چه بیشتر و اتصال با دوام تر می باشد.
· عایق از 2 نوع پشم سنگ با ضخامت 2.5 سانت و5 سانت و پشم شیشه یا ضخامت2.5و5 سانت می باشد.
· کاور های دستگاه ها از نوع استنلس استیل و یا گالوانیزه رنگی می باشد . سایر تجهیزات جانبی اعم از پمپ ، لول کنترل ، پرشرف آبنما، مانومتر و ….. بسته به نوع تولید کننده متفاوت می باشد..